Trollhättans

Simskola

Här hittar ni information om sommarens aktiviteter

Här kan ni hitta information om våra kursstarter

SIMSKOLA
Det är alla människors rätt att kunna simma

Vi lär ut alla fyra simsätten: Fjäril, Bröst, Crawl(Frisim) och Rygg (ryggcrawl). De simsätt vi börjar lära ut är Crawl och Ryggsim. Vi vill stimulera barnets utveckling och skapa en medvetenhet om kroppsläget i vattnet samt respekt för vatten. Vi vill också få barnet intresserad av simning som en idrott och stimulera till daglig fysisk aktivitet.

Alla simskolegrupper undervisas i 25m-Multibassängen med höj- och sänkbar botten på Arena Älvhögsborg. Vattentemperaturen är ca 32 grader. Lektionstiden är 45 minuter i vår simskola.

För att börja i simskolan bör barnet ha fyllt 4 år. För barn under 4 år eller mycket osäkra barn rekommenderar vi Minisim Intro och dessa grupper hittar du under Baby- och Minisim. Är ditt barn mellan 10-17 år då är det Vattenprovet som rekommenderas.

Föräldrar kommer bara få vara i simhallen under lektionen 1, 2, 7 och 14. Ledare från TSS kommer finnas på plats att ta emot barnen i simhallen efter att de har duschat.

Om ditt barn har speciella behov ansöker du som förälder att få vara med genom att kontakta simskola.tss@gmail.com

BADDAREN

 

Baddaren-grupperna är indelade i olika åldersnivåer; Yngre  4-7 år och Äldre 6-9 år.

Förkunskap:  4 år eller 105 cm annars inga förkunskaper, i denna nivå använder vi inte simglasögon

Bassängdjup: 80 cm

Nivå: I denna nivå övar vi på vattenvana genom sång och lek. Vi övar på momenten såsom att hoppa, doppa, glida och blåsa ut luft under vattnet med mun och näsa.

Mål: Hoppa, Doppa, Glida, Bubbla, Flyta på rygg.

Märken som barnet får prova att ta är: Baddaren grön, Baddaren blå, Sköldpaddan

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

 

BLÄCKFISK

Förkunskap: Målen för Baddaren eller motsvarande färdigheter, i denna nivå använder vi inte simglasögon

Bassängdjup: 80 cm

Nivå: Här tränar vi tillsammans med barnet på att ligga rätt i vattnet som är en viktig del barnet ska lära sig här. Barnen ska lära sig att sparka sig fram 5 meter i rygg- och magläge. Även att kunna simma armtagen i både crawl och ryggsimmet

Mål: 5 m sammansatt rygg och crawl
Glida 5 sek utan hjälpmedel
Rotera från rygg till mage och mage till rygg

Märken som barnen får prova på att ta är: Bläckfisken, Silverpingvinen, Silverfisken

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

PINGVINEN

Förkunskap: Målen för Bläckfisken eller motsvarande färdigheter.

Bassängdjup: 80 cm

Nivå:Vi fortsätter fokusera på att få ihop ryggsimsbensparken och crawlbensparken med armtag. Barnen jobbar mot målet att lära sig simma 10 meter ryggsim och 10 meter crawl. Vi börjar också öva bröstbentag

Mål: 10 m sammansatt rygg & Crawl
Frånskjut/ Glida under vattnet

Märken som barnen får prova på att ta är: Pingvinen, Fisken

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

FISKEN

Förkunskap: Fyllda 5 år, 10 m crawl och rygg eller motsvarande färdigheter/vattenvana orädd för att röra sig fritt på djupt vatten med huvudet under vattnet.

Bassängdjup: 125 cm

Nivå: I denna nivå fortsätter vi jobba på crawl och ryggsim fast på djupare vatten och längre distanser. Vi utökar även kunskaperna i bröstsimmet med att lägga till armtag och andning.

Mål: 50 m sammansatt magläge ( 25m crawl, 25m bröst )
25 m sammansatt ryggläge ( 25m “ryggcrawl”)
Dyk från Knästående
Frånskjut/ Glida under vattnet

Märken som barnen får prova på att ta är: Guldfisken, Järnmärket, Hajen Brons

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

HAJEN

Förkunskap: Barnet ska vara fyllda 5 år, kunna simma 50 m sammansatt (25 m Crawl, 25 m Bröst) och 25m Ryggsim eller tagit Järnmärket.

Bassängdjup: 125 cm

Nivå: Här utökar vi distanserna lite mer för att kunna nå 200 m, vi testar även på fjärilsimmet, vi har mycket fokus på teknikerna för att de 200 m ska kännas lättare.

Mål: 200 m (150 m magläge + 50m i ryggläge)

Korrekta Bröstbentag
Orka 50 m crawl, 50m bröst, 50m ryggsim “ryggcrawl”
Testat kullerbytta/ Voltvändning
Testat Fjärilskickar
Dyk ståendes

Märken som barnen får prova på att ta är: Hajen Silver, Hajen Guld, Vattenprovet

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

Nybörjargrupp för barn mellan 10-17 år, som inte kan simma eller bara behöver träna sig lite mer.

Förkunskaper: inga

Mål: vattenvana och 25 m simning i mag- och ryggläge

Bassängdjup: 125 cm

Simskola för barn mellan 10-17 år, som behöver träna sig lite mer.

Förkunskaper: simma 25m bröstsim och 25m ryggsim.

Huvudmålet är: att klara Vattenprovet, som är den nordiska defintionen på simkunninghet. Då skall barnet falla i vattnet, komma under ytan för att sedan simma 200m, varav 50m på rygg. Detta är också målet i skolans årskurs 6.

Bassängdjup: 125 cm

Terminen

Vår Simskola består av 14 lektioner under vår- och hösttermin, med start i januari samt september. Dag beror på vilken nivå och dag ni har valt att anmäla ert barn till. Vi har oftast inga lektioner under skolloven, dvs. Sport-, Påsk- och Höstlov i Trollhättan. Simskoleavslutning sker under sista lektionen för omgången.

Vi erbjuder intensivsimskola under vår populära Sommarsimskola. Vanligast 10 lektioner under två veckor per period under hela sommarlovet.

Alla våra ledare är utbildade enligt Svenska simförbundet utbildningsstege. De ledare som inte är tillräckligt gamla har gått vår interna utbildning. Viktigt att tänka på är att många av våra ledare är ganska unga men brinner för det de gör, våra ledare kan göra misstag men de lär sig.

Frågor och Svar

När bör man börja med simskola?

Allt är helt individuellt. Vi har en minimiålder på 4 år för att börja i simskolan. Vi rekommenderar att man startar tidigt med simskola. Vi har även grupper för äldre. Det viktigaste att veta är att det aldrig är försent att börja!

VILKEN GRUPP SKA MAN BÖRJA MED?

Det beror helt och hållet på barnets förkunskaper. Man behöver därför inte börja med baddaren. Trivs ert barn lika mycket under vattnet som över så kan man hoppa över baddaren och börja lära sig flyta i sköldpaddan.

När blir man simkunnig?

Alla barn är olika och lär sig simma olika fort. Vi i TSS följer den nordiska definitionen av simkunnighet som är att man ska kunna simma 200 m, varav minst 50 m på rygg. Detta är slutmålet i simskolegruppen Hajen.

När flyttas man till nästa nivå?

Vi brukar inte flytta simmare mitt i terminen utan det brukar ske inför nästa termin. Har ett barn klarat nivån för gruppen innan sista lektion så fortsätter vi på nästa nivå redan i den grupp barnet går i.

Vilken grupp ska vi välja inför nästa termin

Vilken grupp som ledarna rekommenderar kan ni hitta på barnets medlemssida, man måste logga in. Viktigt att tänka på att simning är en färskvara, så mycket kan hända över ett uppehåll, både positivt och negativt.

Om barnet blev anmält på fel nivå

Ibland kan det vara svårt att veta vilken nivå barnet är på. Upptäcker vi detta tidigt så brukar vi försöka flytta barnet till rätt nivå. Möjligheten att flytta beror på hur många det är i de andra grupperna. Vi kontaktar er om detta behövs