Trollhättans

Simskola

Här hittar ni information om sommarens aktiviteter

Här kan ni hitta information om våra kursstarter

SIMSKOLA
Det är alla människors rätt att kunna simma

Vi lär ut alla fyra simsätten. Vi vill stimulera barnets utveckling och skapa en medvetenhet om kroppsläget i vatten samt respekt för vatten. Vi vill också få barnet intresserad för simidrott och stimulera till daglig fysisk aktivitet.

Alla simskolegrupper undervisas i 25m-Multibassängen med höj- och sänkbar botten på Arena Älvhögsborg. Vattentemperaturen är ca 32 grader. Lektionstiden är 45 minuter i vår simskola.

För att börja i simskolan bör barnet ha fyllt 4 år. För barn under 4 år eller mycket osäkra barn rekommenderar vi Minisim Intro och dessa grupper hittar du under Baby- och Minisim. Är ditt barn mellan 10-17 år då är det Vattenprovet som rekommenderas.

Föräldrar kommer bara få vara i simhallen under lektionen 1, 2, 7 och 14. Ledare från TSS kommer finnas på plats att ta emot barnen i simhallen efter att de har duschat.

Om ditt barn har speciella behov ansöker du som förälder att få vara med genom att kontakta simskola.tss@gmail.com

Baddaren-grupperna är indelade i olika åldersnivåer; 4-7 år och 6-10 år.

Förkunskaper: 4 år, annars inga förkunskaper. För barn yngre än 4 år eller mycket osäkra barn rekommenderar vi Minisim intro

I denna grupp är huvudmålet: att barnen skall bli trygga i vattnet och känna glädje. Barnet skall få vattenvana – bubbla, doppa huvudet, glida med ansiktet i vattnet

Märken som barnet får prova att ta är: Baddaren grön, Baddaren blå, Sköldpaddan

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

Bassängdjup: 80 cm

Förkunskaper: 4 år, i Bläckfisken skall barnet vara helt vattenvant. Tagit Baddaren Blå och Sköldpaddan eller ha motsvarande färdigheter.

I denna grupp är huvudmålet: Sammansatt simning 5m

Märken som barnen får prova på att ta är: Bläckfisken, Silverpingvinen, Silverfisken

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

Bassängdjup: 80 cm

Förkunskaper: Fyllda 5år. Barnet skall ha tagit Bläckfisken.

I denna grupp är huvudmålet: Sammansatt simning 10m, vi lägger stor vikt på bröstsimmet.

Märken som barnen får prova på att ta är: Pingvinen, Fisken

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

Bassängdjup: 80 cm

Förkunskaper: Fyllda 5år. Barnet skall ha tagit Pingvinen Silver eller ha liknade kunskaper. Barnet skall kunna simma 10m av simsätten bröstsim, crawl och ryggsim.

I denna grupp är huvudmålet: Sammansatt simning 50m i magläge och 25m i ryggläge. Vi fortsätter öva på de olika simsätten och att orka längre sträckor. Vi lägger stor vikt på att barnen lär sig rätt teknik.

Märken som barnen får prova på att ta är: Guldfisken, Järnmärket, Hajen Brons

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

Bassängdjup: 125 cm

Förkunskaper: Fyllda 5år. Barnet skall ha tagit Järnmärket eller ha liknade kunskaper. Barnet skall kunna simma 25m av simsätten bröstsim, crawl och ryggsim.

I denna grupp är huvudmålet: Att orka 200m simning (150m i magläge + 50m i ryggläge) vilket är den Nordiska definitionen av simkunnighet och även skolans mål i årskurs 6.

Märken som barnen får prova på att ta är: Hajen Silver, Hajen Guld, Vattenprovet

Klicka på märkena nedan för att läsa mer om varje simmärke

Bassängdjup: 125 cm

Nybörjargrupp för barn mellan 10-17 år, som inte kan simma eller bara behöver träna sig lite mer.

Förkunskaper: inga

Mål: vattenvana och 25 m simning i mag- och ryggläge

Bassängdjup: 125 cm

Simskola för barn mellan 10-17 år, som behöver träna sig lite mer.

Förkunskaper: simma 25m bröstsim och 25m ryggsim.

Huvudmålet är: att klara Vattenprovet, som är den nordiska defintionen på simkunninghet. Då skall barnet falla i vattnet, komma under ytan för att sedan simma 200m, varav 50m på rygg. Detta är också målet i skolans årskurs 6.

Bassängdjup: 125 cm

Terminen

Vår Simskola består av 14 lektioner under vår- och hösttermin, med start i januari samt september. Dag beror på vilken nivå och dag ni har valt att anmäla ert barn till. Vi har oftast inga lektioner under skolloven, dvs. Sport-, Påsk- och Höstlov i Trollhättan. Simskoleavslutning sker under sista lektionen för omgången.

Vi erbjuder intensivsimskola under vår populära Sommarsimskola. Vanligast 10 lektioner under två veckor per period under hela sommarlovet.

Alla våra ledare är utbildade enligt Svenska simförbundet utbildningsstege. De ledare som inte är tillräckligt gamla har gått vår interna utbildning. Viktigt att tänka på är att många av våra ledare är ganska unga men brinner för det de gör, våra ledare kan göra misstag men de lär sig.

Frågor och Svar

När bör man börja med simskola?

Allt är helt individuellt. Vi har en minimiålder på 4 år för att börja i simskolan. Vi rekommenderar att man startar tidigt med simskola. Vi har även grupper för äldre. Det viktigaste att veta är att det aldrig är försent att börja!

VILKEN GRUPP SKA MAN BÖRJA MED?

Det beror helt och hållet på barnets förkunskaper. Man behöver därför inte börja med baddaren. Trivs ert barn lika mycket under vattnet som över så kan man hoppa över baddaren och börja lära sig flyta i sköldpaddan.

När blir man simkunnig?

Alla barn är olika och lär sig simma olika fort. Vi i TSS följer den nordiska definitionen av simkunnighet som är att man ska kunna simma 200 m, varav minst 50 m på rygg. Detta är slutmålet i simskolegruppen Hajen.

När flyttas man till nästa nivå?

Vi brukar inte flytta simmare mitt i terminen utan det brukar ske inför nästa termin. Har ett barn klarat nivån för gruppen innan sista lektion så fortsätter vi på nästa nivå redan i den grupp barnet går i.

Vilken grupp ska vi välja inför nästa termin

Vilken grupp som ledarna rekommenderar kan ni hitta på barnets medlemssida, man måste logga in. Viktigt att tänka på att simning är en färskvara, så mycket kan hända över ett uppehåll, både positivt och negativt.

Om barnet blev anmält på fel nivå

Ibland kan det vara svårt att veta vilken nivå barnet är på. Upptäcker vi detta tidigt så brukar vi försöka flytta barnet till rätt nivå. Möjligheten att flytta beror på hur många det är i de andra grupperna. Vi kontaktar er om detta behövs