Trollhättans

Babysim & Minisim

Här kan ni hitta information om våra kursstarter

BABYSIm
Starten på ett livslångt äventyr i vattnet!

Hos Trollhättans Simsällskap kan du börja på babysim när barnet är 3 månader. Barnet simmar tillsammans med en/två vuxna och vägleds av utbildad instruktör. 

Genom lek och målrelaterade övningar upptäcker vi tillsammans glädjen med vatten. Hos oss får också barnen träna sig i självräddnig och respekt för vatten.

Vårt babysim har två nybörjargrupper beroende på ålder. I dessa börjar man om man inte har simmat tidigare: Sälen (3-11 mån), Sälen (12-24 mån)

Har ni deltagit tidigare i babysim med ert barn, anmäler ni efter barnets ålder i fortsättningsgrupperna Sjöstjärna, Ankan eller Sjöhäst.

Babysimgrupper undervisas i Varmbassängen på Arena Älvhögsborg. Vattentemperaturen är ca 34 grader.

Det finns 2 olika åldersnivåer i vår nybörjar-kurs; 3-11mån och 11-24mån (för äldre barn se under Minisim – nybörjare)

I Sälen ingår ett teoretiskt tillfälle. Detta tillfälle är via länk och är cirka en veckan innan kursen startar i vattnet. Observera att detta tillfälle kan vara en annan dag och tid än den som övriga simlektioner är på.


Lektionerna i vattnet är 30 min.

I våra nybörjarkurser fokuserar vi på att skapa en trygghet i vattnet mellan barnet och föräldern, samt att öva på grundläggande simfärdigheter.

Barnet skall ha en babysimbadbyxa på sig i vattnet. Det finns möjlighet att köpa godkända babybadbyxor på plats i samband med er simlektion, alternativt kontakta kansliet på telefon eller mejl för mer information.

Sjöstjärnan är en fortsättningsgrupp för barn som deltagit i babysim tidigare. Här utvecklar vi övningarna som ni fått lära er i vår introgrupp. Barnen tränar sig på att hålla fast, flyta, simma, dyka och hoppa från kanten. Här övar vi också mycket på “fria sim”.

Vi lägger även stor vikt på att träna barnet i självräddning och respektera vattnet.

30min lektion tillsammans med vuxen i varmbassängen


Förkunskaper
: till sjöstjärnan kan barn som gått vår Nybörjar-kurs anmäla sig.


Mål
: trygga barn och föräldrar i vattnet

I ankan får barnen träna sig på att simma kortare sträckor själv. Vi tränar även på att hoppa från kanten och vända sig om och ta sig upp själv, flyta på rygg och rotera till mage, hämta luft och självständigt dyka efter föremål i trappan.

30min lektion tillsammans med vuxen i varmbassängen

Förkunskaper: Till Ankan kan barn 12-18 mån, som deltagit på babysim tidigare, anmäla sig till.

Mål: trygga barn och föräldrar i vattnet

I Sjöhästen, som är en fortsättningsgrupp, utvecklar vi övningarna som ni fått lära er i våra tridigare grupper. Barnen tränar sig på att hålla fast, flyta, simma, dyka och hoppa från kanten. Här övar vi på “fria sim” , hopp från kant vända och simma tillbaka

Vi lägger även stor vikt på att träna barnet i självräddning och respektera vattnet.

30min lektion tillsammans med vuxen i varmbassängen

FörkunskaperTill Sjöhästen kan barn 18-24mån, som deltagit på babysim tidigare, anmäla sig till.

Mål: trygga barn och föräldrar i vattnet

MINISIM
En naturlig fortsättning på vattenäventyret!

På vårt minisim deltar både nybörjare och mer erfarna barn/familjer. Är det första gången ert barn är med på Minisim välj då en Nybörjar-grupp som passar in på ditt barns ålder. För de som gått en eller flera kurser på babysim , välj en fortsättningsgrupp för ditt barns ålder.

Genom lek och målrelaterade övningar, får barnet lära sig de elementära grunderna i de fyra simsätten, detta sker genom lek och åldersanpassade övningar.

I Minisim simmar barn mellan 2-6 år tillsammans med en förälder.

Det finns två olika nybörjarkurser i vårt minisim beroende på ålder på ert barn när ni börjar simma hos oss. BLÅSFISKEN 2år – 4år och BLÅSFISKEN 4år – 6år (för yngre barn se under Babysim – Nybörjare)

I BLÅSFISKEN ingår ett teoretiskt tillfälle. Detta tillfälle är via länk och är cirka en veckan innan kursen startar i vattnet. Observera att detta tillfälle kan vara en annan dag och tid än den som övriga simlektioner är. Minisimslektionerna i vattnet är 30 min och barnet simmar tillsammans med en vuxen.

Har ni deltagit i vårt eller annat babysim regelbundet det senaste året skall ni anmäla ert barn till Grodan 2-3år, alternativt Krabban

Huvudmålsättningen i vårt minisim är att utgå från det enskilda barnet och första steget är att få vattenvana genom lek och anpassade simövningar.

Barnet skall ha en tätslutande badbyxa på sig i vattnet om barnet inte är blöjfri. Det finns möjlighet att köpa godkända badbyxor på plats i samband med er simlektion alternativt kontakta kansliet på telefon eller mejl för mer information.

Simmärken: Baddaren grön, Baddaren blå, Sköldpaddan, Bläckfisken

Krabban är en fortsättningskurs för de barn som fortfarande är rädda/obekväma i vattnet. Vi tränar mycket på vattenvana som är grunden för en god simkunnighet. Vi tränar mycket på att få vatten över huvudet, bubbla, doppa och flyta på rygg och mage samt olika balansövningar, bensparken i vattnet är även det viktiga delar som finns med.

30min á 14 lektioner, tillsammans med en vuxen i Varm- eller Multibassängen.

Förkunskaper: deltagit i vår introkurs

Mål: Vattenvana och glädje

Märken: Baddaren grön, Baddaren blå, Baddaren Gul, Sköldpaddan

30min á 14 lektioner, tillsammans med vuxen i varmbassängen

Förkunskaper: Deltagit i simundervisning tidigare (babysim/minisim). Annars rekommenderas våra Intro-grupper.

Mål: Vattenvana och glädje

Simmärken: Baddaren grön, Baddaren blå

30min á 14 lektioner, tillsammans med vuxen i varmbassängen

Förkunskaper: Deltagit i simundervisning regelbundet. Annars rekommenderas våra Intro-grupper.

Mål: Vattenvana, glädje, simma, flyta och hoppa/dyka

Simmärken: Baddaren Blå, Baddaren Gul, Sköldpaddan

30min á 14 lektioner, tillsammans med vuxen i varmbassängen

Förkunskaper: Deltagit i simundervisning regelbundet. Annars rekommenderas våra Intro-grupper.

Mål: Vattenvana, glädje, simma, hoppa/dyka och flyta

Simmärken: Baddaren Gul, Sköldpaddan, Bläckfisken

30min á 14 lektioner, tillsammans med instruktören i varmbassängen.

Förkunskaper: Barnet måste vara moget att simma utan sin förälder. Barnet skall ha deltagit i vår verksamhet regelbundet under en längre period.

Undervisningen sker på, för barnet, djupt vatten

Mål: Efter att barnet uppnått målen, simma 10m bröstsim, 10m ryggsim, 10m crawl och 5 m fjäril fortsätter man simträningen i stora bassängen i simskolegruppen Pingvinen eller Fisken.

Simmärken: Silverpingvinen, Guldpingvinen, Silverfisken

Fjäril fortsätter man simträningen i stora bassängen i simskolegruppen Pingvinen eller Fisken.

Frågor och Svar

VAD ÄR BABYSIM ?

Babysim handlar om samvaro i vattnet. Målet är att så tidigt som möjligt lära barnet att tycka att det är lika naturligt att vara i och under vattnet som på land. Babysim är en familjeaktivitet som för många blir den viktigaste stunden i veckan.

KAN MAN FÖRBEREDA SIG ?

Innan man kommer första gången bör man ha badat/duschat tillsammans några gånger. Låt vattnet rinna över barnets huvud, men undvik att dyka i badkaret. Tänk på vilka signaler du ger till barnet, visa att det är roligt att bada

KAN ALLA BABYSIMMA ?

Alla friska barn kan babysimma, men även för barn med handikapp kan babysim vara utomordentligt bra då barnet får både motorisk och sensorisk stimulans. I dessa fall skall barnets läkare tillfrågas innan man börjar.

MÅSTE MAN DYKA PÅ BABYSIM?

Nej, men det ingår i babysim och vi går igenom det under introkursen och tränar vidare på våra övriga kurser. De flesta som är med vill prova

NÄR KAN MAN BÖRJA MED BABYSIM ?

Man kan börja babysimma då barnet väger minst 4 kg och naveln är läkt, men det viktigaste är att ni som föräldrar känner er redo. Omkring 3-4 månader brukar vara en bra startålder, men det är aldrig försent att börja

VAD ÄR MINISIM | sim och lek?

Då barnet har blivit ca 2 år forsätter man med minisim. Här fokuserar vi mer och mer på självständighet i vattnet. Har man inte deltagit på regelbunden simundervisning tidigare så heter detta steg Sim och Lek.